beautysalon  Alicia Rotterdam
" Het geheim van een natuurlijke uitstraling "

14. Koortslip na de pmu behandeling? Waarom gebeurt het en wat kun je er tegen doen?

Een koortslip is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door een virus, het zogenaamde “herpes simplex virus”. Als je eenmaal blootgesteld bent aan dit virus, dan blijft deze levenslang in het lichaam aanwezig. Al was het maar 1 keer tot uiting geweest, en al was dat 10 of 20 jaar geleden.  Zodra je weerstand vermindert, ook door de behandeling is de kans groot (90%) dat na behandeling koortslip zal ontstaan. 

Het virus zelf is natuurlijk niet gevaarlijk voor degene die de  pmu behandeling ondergaat. Maar kan wel het aangebrachte pigment aantasten. De koortslip kan er voor zorgen dat het uiteindelijke resultaat vlekkerig wordt of dat het pigment niet gelijkmatig verdeeld blijft over de lippen. Dit kun je wel met de tweede behandeling goed krijgen.

Er is wel een manier om er voor te zorgen dat de koortslip weg kan blijven.


Ik heb wel eens een koortslip, kan ik mijn lippen laten behandelen?

Als je bereid bent het risico te nemen dien je dit minstens een week voor je behandeling te melden. Ik zal je dan richtlijnen geven om deze gevolgen tot een minimum te beperken. 

 • Ik adviseer mijn klanten die ooit een koortslip hebben gehad om bij de huisarts een kuur ( met Aciclovir/Valaciclovir of ander middel ) te halen. Hier kun je 1 dag voor de behandeling of op dezelfde dag mee starten. Dosering en frequentie van inname wordt wel door de huisarts bepaald. Als je dit hebt gedaan is de kans slechts ca. 7% dat de virus alsnog doorbreekt. De kans dat u dus een koortslip krijg is aanzienlijk minder.  Tip : Herhaalrecept voor 2-3 nabehandelingen gelijk vragen van je huisarts. Bij elke behandeling moet je de medicijn nemen. 
 • Wanneer je het hele jaar door gevoelig bent voor het virus kun je dagelijks 500 of 1000 mg innemen. De dag van behandelen verhoog je dit tot 1500 of 2000 mg. Deze hoeveelheid aanhouden tot 1 week na de behandeling. Dan weer 1000 mg tot de volgende behandeling. 
 • Na de PMU lipbehandeling moet je alsnog een tube met de volgende werkzame stof in huis hebben: Aciclovir en Penciclovir( deze stof zit in producten zoals Zovirax, Famvir, Previum en Vectavir). Bij de allereerste prikkeling die u voelt opkomen, moet er direct met insmeren worden begonnen. U kunt na de behandeling ook uit voorzorg beginnen met smeren(lees altijd eerst de gebruiksaanwijzing).


Ik heb nog nooit koortslip gehad / Ik weet het niet zeker of ik ooit koortslip heb gehad. Kan je mij garanderen dat ik geen koortslip zal krijgen na een behandeling?

Helaas niet! Het is niet met zekerheid te zeggen of je wel of geen koortslip zal krijgen. In sommige gevallen dragen mensen het virus bij zich zonder ooit een keer koortslip te hebben gehad. Het kan ook zijn dat je wel koortslip hebt gehad, maar geen idee had of dat het zo lang geleden was dat je het vergeten bent. 

De kans op een koortslip na een behandeling is in dit geval op eigen risico. 

In het verleden heb ik klanten gehad die zeiden dat ze nooit koortslip hebben gehad. Na de behandeling kregen ze toch koortslip en dan blijkt dat ze wel al een keer hebben gehad. Ze dacht omdat het zo lang geleden was, dat ze het niet meer zullen kunnen krijgen. Dit is voor zowel jou als klant als voor mij niet fijn. Het is daarom beter om mij vooraf te laten weten als je vermoedt dat je ooit een keer koortslip hebt gehad. Zo kan ik er rekening mee houden en kunnen we bespreken wat we kunnen doen om de kans erop te verkleinen. 

Permanente make-up Alicia is in het bezit van een GGD vergunning en werk ik altijd met nieuwe naald. Je weet bij mijn studio dus zeker dat al mijn behandelingen veilig uitgevoerd worden.

Waar moet je rekening mee houden na de behandeling en wat moet je doen om de koortslip te voorkomen ?

Na afloop van de behandeling zal de pijn binnen 1 dag verdwijnen en zal de lippen binnen 7 dagen genezen zijn in het geval je geen koortslip hebt.

Ontstaat er na de behandeling tintelende, jeukende of branderige gevoel rondom je lip? 

Worden je lippen daarnaast ook rood, maar is er voor de rest geen blaasjes of iets te zien? Als je bovenstaande symptomen krijgt, meestal 1 dag na de behandeling, dan is de kans groot dat je koortslip zal krijgen. In dit geval kan ik het volgende adviseren: 

 • Zovirax cream met behulp van een wattenstaafje op die plek waar je tintelende, jeukende of branderige voelt smeren. Dit kan helpen om de koortslip iets sneller over te laten gaan. Zovirax is zonder recept verkrijgbaar bij de drogist. Dit middel is alleen voor als je nog geen blaasje hebt.( lees altijd eerst de gebruiksaanwijzing)

 • Het is belangrijk om je handen goed te wassen, voor en na het aanbrengen van de crème. Hiermee voorkomt je dat je het virus overbrengt naar andere plekken op je lichaam.

 • Ga als je koortslip hebt niet op bezoek bij ouderen of mensen met zwak immuunsysteem en vermijder contact met baby's.

 • Neem daarnaast ook contact op met mij zodat ik je daarbij kan adviseren. 

  Als je blaasjes hebt :

  • Een hydrocolloïdpleister, een kleine, transparante pleister waarmee je de blaasjes afdekt. Hierdoor verminder je het branderige gevoel en de jeuk. Ook verklein je zo de kans dat je anderen besmet.