beautysalon  Alicia Rotterdam
" Het geheim van een natuurlijke uitstraling "

Frequently Asked Questions over SHR/IPL definitieve ontharen.


1. Wat is het verschil tussen de nieuwe IPL/LASER en andere IPL/FPL/CPL/UPL/VPL systemen? 

2. Is de behandeling pijnlijk?

3. Is de behandeling echt veilig, beschadigt de huid niet?

4. Hoe weet ik of ik met een goede en veilige ontharingstoestel wordt behandeld?

5. Welke lichaamsdelen kunnen behandeld worden?

6. zijn er neveneffecten?

7. Hoe kom ik naar een behandeling?

8. Op wat moet ik in het bijzonder letten voor een goed resultaat?

9. Wat voelt men van de behandeling?

10. Hoe lang duurt de gemiddelde behandeling?

11. Welke haarkleur en huidskleur kunnen behandeld worden?

12. Hoeveel behandelingen zijn er nodig?

13. Is de ontharing definitief?

14. Wat zie je na een ( proef) behandeling?

15. Wat gebeurt er als ik veel moedervlekken op m'n huid heb?

16. Kan er over ingegroeide haren heen behandeld worden?

17. Wanneer kan ik weer in de zon komen?

18. Mag je behandeld worden als je zwanger bent?

19. Wat zijn de contra-indicaties voor IPL lichtflits?

20. Kan er over een tatoeage heen behandel worden?

21. Mag ik de haartjes bleken tussen de behandelingen?

22. Zijn er bepaalde voorwaarden voor mannen?

23. Ik lijd aan herpes, kan ik behandeld worden?

24. Ik heb een donkere huid,kan ik mij laten behandelen?

25. Krijg ik pigmentvlekken door IPL?

26. IPL veroorzaakt dus pigmentvlekken?


1. Wat is het verschil tussen de nieuwe IPL/LASER en andere IPL/FPL/CPL/UPL/VPL systemen? 

IPL (intense pulsed light), VPL (variable pulsed light), FPL (fluorescent pulsed light), CPL (controlled pulsed light), UPL (ultra pulsed light) werken volgens hetzelfde principe, al deze systemen werken op basis van energetisch gepulseerd licht dat op de huid wordt gericht. Het verschil is de energiewaarde per cm² om de meeste resultaten te kunnen bieden. 

Met energie per cm² wordt de daadwerkelijke energiewaarde bedoeld die op de huid wordt afgegeven. Een hogere energiewaarde per cm² geeft een beter resultaat en verminderd het aantal behandeling dat je nodig zal hebben. 

Hoe lager de energiewaarde per cm², hoe minder effectief het apparaat werkt, en ga je meer behandeling nodig hebben om toch de gewenste hoeveelheid haren te kunnen verwijderen. 

2. Is de behandeling pijnlijk? 

Echt pijnlijk is het voor de meeste mensen niet, wel is er een tintelend, wat prikkelend gevoel, maar voor de meeste mensen is dit hooguit wat irritant. Door de effectieve huidkoeling zijn behandelingen nog beter te verdragen.

 3. Is de behandeling echt veilig, beschadigt de huid niet? 

Bij de ontwikkeling van de PreciPulse™ is veel aandacht besteed aan veiligheid en effectiviteit. Door het unieke koelsysteem wordt de opperhuid nog beter beschermd. Hierdoor is de kans op beschadigingen minimaal. Gewoonlijk kunt je vrijwel direct na de behandeling je dagelijkse bezigheden hervatten. 

4. Hoe weet ik of ik met een goede en veilige ontharingstoestel wordt behandeld?

 Indien je zeker wilt zijn over de kwaliteit en veiligheid van de behandeling, is het raadzaam dat je zowel bij ons als bij andere instituten een testbehandeling laat uitvoeren. Zo kan je het beste vergelijken welk apparaat het meeste resultaat bied, zonder je huid te beschadigen. 

5. Welke lichaamsdelen kunnen behandeld worden?

armen - baard - benen - bikini lijn - billen - bovenarmen - borst - buik -liesstreek - oksels - onderarmen - onderbenen - onderbuik - onderrug - schaamhaar  - rug - schouders - schouderblad  - string lijn - venusheuvel etc... 

6. Zijn er neveneffecten? 

Na afloop van de behandeling kan enige roodheid ontstaan door het koude koelplaatje, dit trekt gemiddeld binnen 15 minuten weg. Soms ontstaat er een lichtrode uitslag, wat te vergelijken is met een lichte zonverbranding, deze verdwijnt na ongeveer 12 tot 24 uur. In het algemeen kan men direct na de behandeling de dagelijkse activiteiten hervatten. 

7. Hoe kom ik naar een behandeling ? 

We stellen het op prijs dat je frisgewassen naar de behandeling komt en je de te behandelen zone 1à 2 dagen vooraf hebt geschoren. De beste resultaten worden behaald wanneer de haartjes ongeveer één mm lang zijn. Helaas is dit niet voor iedereen vanzelfsprekend. Wij hebben een privé-ruimte met een wasbak zodat je eventueel kan opfrissen. Zo hoef je je geen zorgen te maken voor eventuele kwalijke geurtjes. 

8. Op wat moet ik in het bijzonder letten voor een goed resultaat? 

Aangezien de huid het best zo licht mogelijk is wordt je aangeraden om gedurende 4 weken voor de behandeling de zonnebank of zonnebaden te mijden. Indien je aan zonlicht wordt blootgesteld kan je dit vermijden door een zonnecrème met een hoge beschermingsfactor (factor 50) te gebruiken. 

Het is belangrijk om minstens vanaf 6 weken vóór de behandeling geen haren meer te epileren met pincet, harsen of waxen, of Epilady. Scheren of knippen (eventueel met tondeuse) mag wel. In de tijd tussen de ene en de andere behandeling mag je ook niet meer harsen of epileren; knippen of scheren kan echter geen kwaad. 

Doe je bovenstaande wel dan zal dit ten koste gaan van de effectiviteit van de behandeling. 

9. Wat voelt men van de behandeling?

 Voor de meeste mensen betekent de behandeling slechts een licht tintelend gevoel. Dit is mede dankzij de unieke en gepatenteerde behandelingkop met geïntegreerd luchtkoelsysteem dat vóór, tijdens en na de behandeling de huid koelt.

10. Hoe lang duurt de gemiddelde behandeling?

 Elke flits duurt enkele milliseconden. Een groot aantal haren worden in één enkele flits vernietigd, daardoor duurt de behandeling vrij kort.

11. Welke haarkleur en huidskleur kunnen behandeld worden? 

PreciPulse™ geeft het beste resultaten bij donker haar en een licht huidstype, het is tevens zeer geschikt voor lichte blonde haren en voor zeer donkere huidskleur. Wel zijn er meerdere behandelingen nodig. 

12. Hoeveel behandelingen zijn er nodig? 

Haren groeien in een cyclus van groeifases en slapende fases. Alleen haren in de groeifase zitten in de haarwortel en kunnen bijgevolg doeltreffend vernietigd worden. 6 weken tot 3 maanden later komen de slapende haren in de groeifase en kan de behandeling herhaald worden. De duur en periode van de groeicyclus zijn afhankelijk van meerdere factoren, zoals de plek op het lichaam waar de haargroei voorkomt, de dichtheid en dikte van het haar, etnische afkomst, de hormonale situatie en leeftijd. 

Over het algemeen heb je 5 tot 8 behandelingen nodig, elk met een tussenliggende periode van 8 weken tot 3 maanden. 

Er zijn bedrijven die beweren dat bij 3 tot 4 keer behandeling door laser of lichtflits de haargroei volledig verdwenen is. Laat je hierdoor niet verleiden, want dan kom je van een koude kermis thuis. Er bestaat tot heden geen methode die sneller werkt dan gemiddeld 5 tot 8 behandelingen. Sommigen mensen zullen echter met minder behandelingen al tevreden zijn, wanneer het aantal haren op dat moment al acceptabel is. Iedereen is vrij om zelf te bepalen wanneer men de behandeling stopt. 

Laat je niet misleiden door heel goedkope tarieven. De meeste goedkope ontharingtoestellen geven niet genoeg energiewaarde per cm², zodanig dat je veel meer behandelingen en dus ook veel meer zal moeten betalen dan wat men had voorgenomen. 

13. Is de ontharing definitief? 

Als 8 maanden na de laatste behandeling de haargroei nog steeds niet is teruggekomen, is het definitief voor wat betreft de haartjes welke zich in de groeifase bevonden op het moment van de behandelingen. 

Hoewel blijvende permanente ontharing in veel gevallen mogelijk is, kunnen we niet garanderen dat er nooit meer één haar zal groeien. Er zijn helaas op onze huid duizenden haarfollikels die in een later stadium wakker kunnen worden, afhankelijk van factoren als hormoonverandering, bepaalde medicijngebruik, of menopauze. De haargroei zal echter nooit meer dezelfde dichtheid hebben als voorheen, want de meerderheid van de haartjes zullen zijn uitgeschakeld (omdat die al bestonden tijdens de behandelperiode). 

14. Wat zie je na een (proef)behandeling? 

Tijdens de eerste dagen na een behandeling groeien de haren gewoon door. Na 2 weken beginnen de haartjes uit te vallen en na circa 3 à 4 weken zijn heel wat haartjes verdwenen op het behandelde gebied. De haren welke zich in de groeifase bevonden op het moment van de behandeling zijn dan permanent verwijderd. 

15. Wat gebeurt er als ik veel moedervlekken op m'n huid heb? 

Er wordt altijd rond moedervlekken heen gewerkt. De kleinere moedervlekken maken we van te voren met een wit oogpotlood lichter zodat het licht zoveel mogelijk wordt weggekaatst als we er toch overheen moeten werken. 

16. Kan er over ingegroeide haren heen behandeld worden? 

Jazeker. Ingegroeide haren en folliculitis (infectie van de haarzakjes) verdwijnen door behandeling met het PreciPulse™ systeem. 

17. Wanneer kan ik weer in de zon komen ? 

Het is raadzaam te wachten tot de opperhuid volledig genezen is voordat je je aan de zon blootstelt, tot ongeveer drie weken na de behandeling voor definitieve ontharing. Uit voorzorg raden wij ook aan een « sunblock » zonnecrème te gebruiken als bescherming tegen de zonnestraling. 

18. Mag je behandeld worden als je zwanger bent? 

Als je zwanger bent of wilt worden, raden wij je af om te starten met de IPL- lichtflits. 

19. Wat zijn de contra-indicaties voor IPL lichtflits? 

 Diabetes 

 Epilepsie 

 Trombose 

 Eczeem 

 Psoriasis 

 Vitiligo 

 Infecties van de huid 

 Een kuur van antibiotica of peniciline 

 Gebruik St.-Janskruid (tot drie maanden voor de behandeling) 

 Zwangerschap 

 Pacemaker 

 Gebruik van medicijnen als ontstollingsmiddelen, vitamine A zuur afgeleiden (zoals Roaccutane), lithium, steroïden. 

 Onder de 18 jaar worden in principe niet behandeld zonder toestemming van de ouders.  Men mag niet behandeld worden wanneer medicatie geslikt wordt die

lichtovergevoeligheid kan veroorzaken. 

Bij twijfel adviseren wij jou om eerst je huisarts te raadplegen. 

20. Kan er over een tatoeage heen behandeld worden ? 

We ontharen niet over de tatoeage heen, want deze verdwijnt hierdoor. Wij werken rond de tatoeage heen. 

21. Mag ik de haartjes bleken tussen de behandelingen? 

Tot 2 week voor de behandeling wel. Op het moment van de behandeling zal een haar dan alweer voldoende gegroeid zijn zodat het stukje haar dat in de huid zit weer genoeg kleur heeft om de warmte naar binnen te leiden. 

22. Zijn er bepaalde voorwaarden voor mannen? 

We behandelen de schaamstreek bij mannen slechts onder bepaalde voorwaarden. Zo behandelen we de schaamstreek NIET indien je van plan bent een kind te verwekken. Het basisprincipe van IPL haarverwijdering veroorzaakt een warmteontwikkeling in het haarzakje. Het is noodzakelijk voor de kwaliteit van het zaad dat de temperatuur in de testikels enkele graden minder is dan de lichaamstemperatuur. Daarom hangen ze ook buiten het lichaam. Theoretisch kan het geen kwaad omdat de warmte niet verder dan de diepte van het haarzakje gaat. 

Voorafgaand aan de behandeling teken je een `informed consent' dat je wens slechts op je eigen verantwoording wordt uitgevoerd. Dit doe wij omdat er geen wetenschappelijke gegevens voorhanden zijn over de effecten van behandelingen op de testikels (voor de rest van het lichaam is het wel onderzocht en als zeer veilig bevonden). 

Je scheert de te behandelen zone 1 à 2 dagen vooraf en komt steeds frisgewassen naar de behandeling. 

Heren, wij stellen het op prijs als je je levenspartner of een goede vriendin/zus meeneemt naar de intake en de eerste behandeling als je de schaamstreek wilt laten ontharen. Wij kunnen in deze gekke wereld helaas niet voorzichtig genoeg zijn. 

23. Ik lijd aan herpes, kan ik behandeld worden? 

Ja, je moet wel de nodige maatregelen in acht nemen (1 week vóór de behandeling 200 mg Zovirax innemen, + 1 week na de behandeling). 

24. Ik heb een donkere huid, kan ik mij laten behandelen? 

Met alleen een IPL is een te donkere huid niet te behandeldelen. Het pigment neemt namelijk de warmte van het gepulseerde licht op en houdt hierdoor een groot deel van de geleiding naar de haarfollikel tegen. 

Bij blanke mensen die gekleurd zijn door de zon of zelfbruiningscreme, kan de behandeling niet genoeg effect hebben. Zij kunnen pas weer behandeld worden wanneer ze hun lichte huidskleur weer terug hebben, dus als hun pigmentcellen "slapen".

25. Krijg ik pigmentvlekken door IPL? 

Het is belangrijk om goede voorzorgsmaatregelen  te nemen. Deze beginnen te allen tijde met het vermijden van de zon. Doe je dit niet, dan loop je het risico dat het pigment dat in je huid aanwezig is, reageert op de IPL behandeling. Lelijke verkleuringen zijn dan het resultaat. Om dezelfde reden wordt IPL afgeraden voor mensen met een donker gekleurde huid. Wordt de huid geirriteerd, dan kan het pigment zich immers gehopen in de huid en op die manier pigmentvlekken veroorzaken.

26. IPL veroorzaakt dus pigmentvlekken?

IPL an sich veroorzaakt geen pigmentvlekken; degene die zich niet houdt aan de voor en nazorgvoorschriften, is er verantwoordelijk voor de er pigmentvlekken ontstaan.